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APPENDIX B

QUESTIONS AND ANSWERS PERTAINING TO PROCESSING INVOICES FROM
CANCELED FISCAL YEAR FUNDS

1. Should contract modifications be issued to obligate current year funds?

Answer: Contractmodifications citingcurrentyear fundsfor unpaid amountsre not
required simply because previowslid obligations were from appropriationsubsequently
canceled. The document providitige chargeable fund cite tthe disbursing officer should be
used as the obligation document at the time of paym&dditionally, applicablecontractsshould
be annotated to indicate the appropriation from which the payment was made.

2. Are there invoice submission cut-offs for subsequent expiration dates?

Answer: Cut-off datesvolving expired account transactions should belifi@rent than
for other transactions. Howevepecial efforts should be made to enghia all valid invoices
citing accounts subject toancellationare processed before the account is canceled.offitial
cancellatiordate is September 30. Therefaak valid invoicesdated as of September Bty be
charged against an account before it is canceled.

3. Are thereany prohibitionsagainst reallocating previous payments to oldest year funds in
the contract?

Answer: The Department’s currgmlicy provides for progressayments to be identified
to the appropriate contract line/fiscal year. Only when such an identification fisasibleshould
the amounts be allocated to contract lines or fiscal years. hb#ence ofontractor or program
management identificatiorurrent guidance permits sueliocations to be made tihe oldest
fiscal year. For previous allocations, if the benefitifigcal year is knownthe applicable amounts
should have been charged to the benefiiszal year. However, if the Imefiting fiscalyear is
unknown and amounts already have been allocated, thdtie isasisfor reallocatinghose funds
to the oldest fiscal year.

4. What is the definition of payment adjustments as they relate to Public Law 101-5107?
Answer: Payment adjustmentsy result from escalation or economic price adjustments,
or fromfinal audit and settlement. Payment adjustments exdadgactchanges and changes in

scope as well as any other change that results in additional contractor billable costs.

5. How should adjustmerttillings submitted by aontractor as a result definitization of a
contract be handled?

Answer: If thedefinitization of acontract results in aadditional amountdue to the
contractor,and theadditional amount would be chargeable to a canceled appropriation, then
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currentyear funds must beequested. |If thelefinitization results in an amoudue from the
contractorwhich would have been credited to a canceled appropriation, that amusttbe
credited tomiscellaneous receipteccount 3210. However, amounts due to expirednbutet
canceled, appropriations should be credited to the expired appropriation.

6. What is the process for tpayment office taequest currengear funds to pay an invoice
in-house?

Answer: Within 48 hours after receipt of amvoice payable from canceled funds, the
disbursing officer shall:(a) identify the budgebffice fundingthe contract by contacting thiscal
office and(b) notify the head of theffice, installation, or activity in whiclthe budgebffice is
located of the need for funds. Only the net amount required (total amount less gragnessts
paid)shall berequested. Notification should be by message, exprag®r facsimileand should
include identification othe contract, contractomvoice date,invoice amount, angpayment due
date (including DoD required paymendata for progrespayments and interinaouchers). The
disbursing officer shall provide copies to the procurement contracting officer.

The office, installation, or activitiundingthe contracshould notifythe disbursing officer
or replacement funds chargeable to an appropriation curravailablefor the samepurpose.
This notification should be transmitted by message, expnagor facsimile asoon agossible,
but no later than l1lXalendar days fronthe date of thedisbursing officersrequest. If
replacement fundsannot be providedithin 15 calendar days, an estimate shoulgto®ided as
to when the funds are expected to be available.
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