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APPENDIX B 

QUESTIONS AND ANSWERS PERTAINING TO PROCESSING INVOICES FROM 
CANCELED FISCAL YEAR FUNDS 

A. Should contract modifications be issued to obligate current year funds? 

Answer: Contract modifications citing current year funds for unpaid amounts are not 
required simply because previous valid obligations were from appropriations subsequently 
canceled. The document providing the chargeable fund cite to the disbursing officer should be 
used as the obligation document at the time of payment.  Additionally, applicable contracts 
should be annotated to indicate the appropriation from which the payment was made. 

B. Are there invoice submission cut-offs for subsequent expiration dates? 

Answer: Cut-off dates involving expired account transactions should be no different than 
for other transactions. However, special efforts should be made to ensure that all valid invoices 
citing accounts subject to closure are processed before the account is closed.  The official closure 
date is September 30.  Therefore, all valid invoices dated as of September 30 may be charged 
against an account before it is closed. 

C. Are there any prohibitions against reallocating previous payments to oldest year funds in 
the contract? 

Answer: The Department’s current policy provides for progress payments to be 
identified to the appropriate contract line/fiscal year.  Only when such an identification is not 
feasible should the amounts be allocated to contract lines or fiscal years.  In the absence of 
contractor or program management identification, current guidance permits such allocations to 
be made to the oldest fiscal year.  For previous allocations, if the benefiting fiscal year is known, 
the applicable amounts should have been charged to the benefiting fiscal year.  However, if the 
benefiting fiscal year is unknown and amounts already have been allocated, there is little basis 
for reallocating those funds to the oldest fiscal year. 

D. What is the definition of payment adjustments as they relate to Public Law 101-510? 

Answer: Payment adjustments may result from escalation or economic price 
adjustments, or from final audit and settlement.  Payment adjustments exclude contract changes 
and changes in scope as well as any other change that results in additional contractor billable 
costs. 

E. How should adjustment billings submitted by a contractor as a result of definitization of a 
contract be handled? 

Answer: If the definitization of a contract results in an additional amount due to the 
contractor, and the additional amount would be chargeable to a canceled appropriation, then 
current year funds must be requested.  If the definitization results in an amount due from the 
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contractor which would have been credited to a canceled appropriation, that amount must be 
credited to miscellaneous receipts account 3210.  However, amounts due to expired, but not yet 
canceled, appropriations should be credited to the expired appropriation. 

F. What is the process for the payment office to request current year funds to pay an invoice 
in-house? 

Answer: Within 48 hours after receipt of an invoice payable from canceled funds, the 
disbursing officer shall: (a) identify the budget office funding the contract by contacting the 
fiscal office and (b) notify the head of the office, installation, or activity in which the budget 
office is located of the need for funds. Only the net amount required (total amount less progress 
payments paid) shall be requested.  Notification should be by message, express mail or facsimile 
and should include identification of the contract, contractor, invoice date, invoice amount, and 
payment due date (including DoD required payment data for progress payments and interim 
vouchers). The disbursing officer shall provide copies to the procurement contracting officer. 

The office, installation, or activity funding the contract should notify the disbursing 
officer or replacement funds chargeable to an appropriation currently available for the same 
purpose. This notification should be transmitted by message, express mail or facsimile as soon 
as possible, but no later than 15 calendar days from the date of the disbursing officer’s request. 
If replacement funds cannot be provided within 15 calendar days, an estimate should be provided 
as to when the funds are expected to be available. 

+G. What DoD activity is responsible for payment of invoices initially chargeable to an 
account that has closed, and for which the related program or function has migrated from one 
DoD activity to another? 

+ Answer: Invoices chargeable to an appropriation account that has since closed pursuant 
to the closing account law, 31 U.S.C. § 1551-1557, and for which the related program or 
function has migrated from one DoD activity to another, are payable by the parent organization 
of the DoD activity which incurred the original liability.  Current year funds from any 
appropriation account available for the same purpose may be used to satisfy the obligations. 
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